Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een vaak erg pijnlijk, naar binnen gegroeide eeltplek. In de volksmond wordt een likdoorn ook wel een "eksteroog" of een "eeltpit" genoemd.  Eelt ontstaat op plekken waar extra druk of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. De functie van dit eelt is om de huid te beschermen tegen deze wrijving en druk. Bij herhaaldelijke en langdurige druk en/of wrijving wordt de eeltplek in de vorm van een kegeltje (doorn) in de huid geduwd.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Likdoorns ontstaan op de plekken waar een te hoge druk op de huid wordt uitgeoefend. Dit kan worden veroorzaakt door een afwijkende stand van de botten in de voeten zoals bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet, klauw-of hamertenen of door slecht passend schoeisel (te krappe schoenen, verkeerde pasvorm, onregelmatigheden in de schoen zoals stiksels die aan de binnenkant voelbaar zijn)

Behandeling

Likdoorns kunnen over het algemeen goed verwijderd worden. De pedicure zal het overtollige eelt verwijderen en daarna met een mesje of met een boortje de kern van de likdoorn verwijderen. Van groot belang is echter om de oorzaak van de likdoorn op te sporen.

Bij hamer- of klauwtenen bevinden de likdoorns zich bovenop de tenen. Schoenen met meer ruimte in de neus van de schoen kan een likdoorn voorkomen.

Bij hamertenen en/of wanneer de tweede teen langer is dan de grote teen, zien we vaak likdoorns op de teentop. Bij herhaaldelijke klachten kan een podoloog een op maat gemaakte inlegzool maken waardoor de druk op de teentop verminderd wordt.

Bij een doorgezakte voorvoet zitten de likdoorns vaak onder de voetzool. Hierbij kan een door een podoloog gemaakte inlegzool de uitkomst bieden.

Likdoorns tussden de tenen worden vaak veroorzaakt door een afwijkende stand van de tenen of door het dragen van te smalle schoenen. Bredere schoenen kunnen deze likdoorns voorkomen. Bij vaak terug komende klachten kan een podotherapeut een "teenstukje" maken om de druk te verlichten.

Tips:

- Koop goed passende schoenen: niet te smal of te breed, niet te groot of te klein

- Let op een goede pasvorm. Is het model en type schoen wel geschikt voor uw voet? Laat u in de schoenwinkel goed informeren.

- Koop uw schoenen bij voorkeur in de namiddag. De voeten zijn dan iets groter dan in de ochtend. Loop in de winkel een paar rondjes: door het lopen wordt de voet ongeveer 1cm langer.

- Controleer regelmatig de binnekant van de schoenen op oneffenheden.

- Wissel schoenen regelmatig af.