Er is iets te doen aan schimmelnagels!

In Nederland hebben ongeveer en kwart van de mensen last van een schimmelinfectie aan de teennagels. Ouderen, mensen met diabetes of met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor het krijgen van zo'n schimmelinfectie. Door de schimmel verdikt en/of verhardt de nagel, brokkelt af en krijgt een gele verkleuring. In de volksmond worden schimmelnagels vaak aangeduid als kalknagels. Menigeen schaamt zich ervoor maar gelukkig zijn schimmelnagels vaak prima te behandelen.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels zijn bij iedereen aanwezig op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel de huid of nagel binnendringt en zich uitbreidt, spreken we van een schimmelinfectie. Vocht en warmte geven de schimmels de kans de huid en nagels te nestelen. Nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of het dragen van knellende schoenen, raken gemakkelijk geïnfecteerd.

Wat zijn de verschijnselen?

Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. Bijna altijd wordt als eerste de grote teennagel geïnfecteerd. De nagel wordt dik brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Iedereen komt met schimmels in aanraking. De schimmels die een infectie veroorzaken zijn meestal afkomstig van een mens of dier in uw omgeving. De schimmel zit in de huidschilfertjes van de mens of dier met een schimmelinfectie. De huidschilfers laten los en kunnen zich zo verspreiden.

De rol van medicijnen

Schimmelnagels zijn onschuldig en uit medisch oogpunt niet noodzakelijk om te behandelen. Indien de infectie klachten veroorzaakt of naar het nagelbed uitbreidt, kan een behandeling met antischimmelpillen worden overwogen. Echter, bij 25%-30% van de schimmelnagels werken deze pillen niet. Ook is er een grote kans dat na de genezing de schimmelnagel weer terugkomt. De behandeling met orale medicatie duurt 3 maanden en kan veel bijwerkingen hebben zodat dit niet altijd de voorkeur geniet. Uw huisarts of doktersassistente kan u hier meer over vertellen.

De rol van de pedicure

De pedicure kan u advies geven om de schimmelinfectie te bestrijden en/of verdere uitbreiding te voorkomen. Tevens zal zij de nagels grondig afvijlen om pijn en extra druk te voorkomen. Er zijn verschillende creme's, vloeistoffen en poeders te koop die de schimmels aanpakken o.a.:

  • Daktarin nagellak -Daktarin poeder van schoenen en sokken
  • Daktarin creme voor de huid
  • Lamisil spray of creme voor de huid

Het kost tijd voor de aangetaste nagel geheel is uitgegroeid, een teennagel groeit namelijk maximaal enkele millimeters per maand. De behandeling moet enkele maanden consequent voortgezet worden.

Wat u zelf kunt doen

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden kunt u:

  • Uw voeten dagelijks wassen, liefst zonder zeep. Indien u toch zeep gebruikt, spoel de voeten dan goed af zodat er geen zeepresten achterblijven
  • uw voeten voorzichtig en zorgvuldig afdrogen, vooral tussen de tenen
  • draag elke dag schone katoenen of wollen sokken
  • draag goede ventilerende schoenen, liefst van leer
  • schoenparen regelmatig afwisselen
  • indien mogelijk de schoenen na een dag dragen goed laten drogen door de binnenzool eruit te halen
  • draag slippers in ruimten waar veel mensen op blote voeten lopen zoals zwembaden, sauna's en kleedkamers