Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een infectie aan de voeten veroorzaakt door een schimmel. In de volksmond wordt het ook wel “zwemmerseczeem” genoemd.

De schimmel groeit vooral in de warme, vochtige huid tussen de tenen. Er ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam gaan ruiken.

Voetschimmel kan ook op de voetzool en aan de voetranden optreden. Daarbij ontstaan rode, schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van de voet kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.

Hoe ontstaat een infectie met een voetschimmel?

Schimmels zijn overal aanwezig. Iedereen komt ermee in aanraking. Vooral vloeren van zwembaden, sauna's en kleedkamers van o.a. sportclubs zijn een bron van schimmels. Als een schimmel de huid binnendringt en zich verspreidt spreken we van een schimmelinfectie. 

 Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld bij een beschadigde of geïrriteerde huid, een verweekte huid door vocht en warmte of door veel zeepgebruik. Ook ouderen, mensen met diabetes en een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Behandeling

De meeste schimmels zijn oppervlakkig en onschuldig. U kunt ze behandelen door 2 maal per dag een anti-schimmelcreme (miconazolcreme) te smeren. Breng de creme dun aan en smeer tot minimaal 2 cm rondom de plekken. De schimmel heeft zich namelijk verder uitgebreidt dan u kunt zien. Miconazolcreme is zonder recept te verkrijgen bij apotheek en drogist.

Alleen voetschimmel die diep in de huid doordringt wordt met orale medicatie behandeld. Deze medicijnen zijn alleen op doktersrecept te verkrijgen. U huisarts of doktersassistente kan u hier meer over vertellen.

 Hoe verder?

Wanneer u de voetschimmel behandeld met een creme, bijvoorbeeld Daktarin (miconazolcreme) of Lamisil, kunt u na 2 tot 4 weken verbetering zien. Eventuele blaasjes of puistjes hebben iets langer nodig om te genezen. De dikke huid van de voetzolen heeft een langere behandeling nodig dan de gladde huid. Blijf de creme gebruiken totdat de huid genezen is.

Wanneer de voetschimmel niet verminderd kunt u het best uw huisarts raadplegen. Misschien is er dan een andere antischimmelcreme nodig.

Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de genoemde adviezen op te volgen kunt u proberen dit te voorkomen. Komt de schimmel toch weer terug, dan kunt u deze met dezelfde creme behandelen.

 Adviezen om voetschimmel te voorkomen

  • Was uw voeten dagelijks en liefst zonder zeep. Indien u wel zeep gebruikt spoel de voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog uw voeten voorzichtig maar grondig af. Vooral tussen de tenen.
  • Draag dagelijks schone katoenen of wollen sokken.
  • Draag goed ventilerende, niet te krappe schoenen, liefst van leer Schoenparen regelmatig afwisselen
  •  Indien mogelijk de schoenen na een dag dragen goed laten drogen door de binnenzool eruit te halen Draag slippers in ruimten waar veel mensen op blote voeten lopen zoals zwembaden, sauna's en kleedkamers